Poznaj kluczowe techniki pielęgnacji naczynia.
Mate z dyni staje się coraz bardziej popularny w domach. Wymaga jednak specjalnej pielęgnacji, aby nie gromadził wilgoci i nie uległ uszkodzeniu, co mogłoby wpłynąć na smak naparu.
W związku z tym czyszczenie po użyciu ma kluczowe znaczenie dla przedłużenia jego żywotności i długotrwałej przyjemności z użytkowania.
Jak czyścić tykwę do mate
Po każdej rundzie mate pierwszą rzeczą, którą należy zrobić, jest wypłukanie tykwy ciepłą wodą. Ważne jest, aby nie używać detergentu, ponieważ może on pozostawić posmak i zepsuć napar. Wystarczy dobrze usunąć resztki yerba i przepłukać tykwę wystarczającą ilością wody, aby wyczyścić jej wnętrze.
Z drugiej strony, największym wrogiem mate z dyni jest wilgoć. Dlatego po wypłukaniu należy położyć ją do góry dnem na ociekaczu lub oprzeć pod kątem, aby woda całkowicie spłynęła. Nigdy nie przechowuj jej w zamkniętych lub wilgotnych miejscach, ponieważ najlepiej jest suszyć ją na świeżym powietrzu, ale bez bezpośredniego nasłonecznienia, ponieważ silne ciepło może spowodować pękanie dyni.
Ponadto od czasu do czasu zaleca się ponowne wykurzenie mate, aby wzmocnić naturalną ochronę tykwy. Proces ten jest prosty, ponieważ wymaga jedynie napełnienia go zużytą yerba i gorącą wodą, pozostawienia na kilka godzin, opróżnienia i wypłukania tylko ciepłą wodą.
Na koniec, unikaj ekstremalnych zmian temperatury. Jeśli piłeś mate z gorącą wodą, nie płucz go zimną wodą, ponieważ może to spowodować pęknięcia w tykwie. Zawsze używaj umiarkowanych temperatur zarówno do mycia, jak i suszenia.