Twoje noże straciły ostrość? Oto jak je naostrzyć, używając zwykłej folii aluminiowej.

Aluminium działa jak delikatna powierzchnia ścierna, która poleruje ostrze i wyrównuje mikroskopijne wyszczerbienia na krawędzi.

Krojenie pomidorów, które się rozgniatają zamiast być równo pokrojone, zmaganie się z cebulą, która wydaje się gumowa, obserwowanie, jak czas przygotowania potrawy wydłuża się dwukrotnie z powodu tępej noża. Każdy z nas doświadczył kiedyś tej frustracji, która sprawia, że gotowanie staje się torturą.

Istnieje jednak domowa sztuczka, która pozwala przywrócić ostrość noża przy użyciu czegoś, co każdy ma w kuchni, czyli zwykłej folii aluminiowej, jak podaje Complexions Dance.

W kuchni należy mieć zestaw noży, które można używać w zależności od wykonywanego zadania.

Jak naostrzyć noże w domu?

Aby wykonać tę sztuczkę, wystarczy złożyć arkusz kilka razy, aby utworzyć gruby pasek, i przesunąć ostrze noża po nim 10–15 razy, jakby próbując go przeciąć.

Aluminium działa jak miękka powierzchnia ścierna, która poleruje ostrze i wyrównuje mikroskopijne wyszczerbienia na krawędzi. Metoda ta sprawdza się najlepiej w przypadku noży z niewielkim zużyciem, a nie tych poważnie uszkodzonych lub wyszczerbionych.

Nie zastępuje profesjonalnego ostrzenia noży, ale jest idealna, gdy trzeba szybko i tymczasowo poprawić cięcie. Po wystarczającej liczbie ruchów zauważysz, że nóż znacznie łatwiej przecina warzywa i mięso, zapewniając precyzyjne cięcia.

Chociaż folia aluminiowa jest praktycznym rozwiązaniem w nagłych wypadkach, tradycyjne metody pozostają najskuteczniejsze w dłuższej perspektywie.

Kamienie do ostrzenia wymagają techniki, utrzymywania noża pod kątem 15–20 stopni podczas przesuwania go po obu stronach, ale dają lepsze rezultaty.

Ostrzałka lub pręt stalowy wyrównuje ostrze bez usuwania dużej ilości metalu i należy go często używać między głębokimi ostrzeniami.

Dla tych, którzy preferują prostotę, ręczne ostrzałki z ceramicznymi lub diamentowymi rowkami oraz ostrzałki elektryczne przyspieszają proces, chociaż te ostatnie usuwają więcej stali i należy ich używać z umiarem. W nagłych przypadkach sprawdzają się również drobny papier ścierny, szyjka gładkiej butelki, a nawet nieemaliowana krawędź ceramicznej filiżanki.

Mila Wróbel/ author of the article

Zbieram najlepsze triki i newsy, byście zawsze byli na bieżąco i o krok przed innymi!

aldonaszczygiel