Jorge Camacho, założyciel firmy Cobardes y Gallinas zajmującej się sprzedażą świeżych jajek, zdradza nam prostą technikę pozwalającą uzyskać idealnie ugotowane jajka.
Jajko to superfood. Nie może zabraknąć go w naszej diecie, a już dawno obaliliśmy wszystkie fałszywe mity na temat jajek i wzrostu poziomu cholesterolu. Jajka w koszulkach, sadzone, w omlecie, gotowane… Niezależnie od tego, jak je spożywasz, musisz wiedzieć, że są one równie zdrowe i zawierają te same składniki odżywcze, chociaż w przypadku kalorii, ich zawartość jest większa, gdy smażymy je na oleju.
Jajka na twardo są doskonałym rozwiązaniem, aby skorzystać z zawartego w nich białka, witamin i niezbędnych minerałów, takich jak wapń i selen, i stanowią idealny dodatek do wielu potraw. Jednak zawsze trudno jest uniknąć ich pękania podczas gotowania, a następnie łatwego obierania bez utraty zawartości. Na pewno nie raz słyszałeś, że rozwiązaniem jest dodanie octu do wody, w której się gotują, ale
Rozmawialiśmy z prawdziwym ekspertem w dziedzinie jajek, Jorge Camacho, założycielem firmy Cobardes y Gallinas, która hoduje kurczaki różnych ras w warunkach wolnego wybiegu i karmi je naturalną paszą, aby uzyskać świeże jajka z wolnego wybiegu wysokiej jakości, które stały się ulubionym produktem wielu znanych szefów kuchni i restauracji (Diverxo, Ugo Chan, La Tasquita de Enfrente…). Zadaliśmy mu ważne pytanie: co należy zrobić, aby uzyskać idealne jajko na twardo? Zaskoczył nas nieznaną sztuczką, która naprawdę działa. Zwróć uwagę, ponieważ z pewnością stanie się ona Twoim wielkim sprzymierzeńcem w kuchni.
TAK WYGLĄDA PRZYGOTOWANIE IDEALNYCH JAJEK NA TWARDO
1. Wybierz świeże jajka. Wybór wysokiej jakości, świeżych jajek ma fundamentalne znaczenie. Są one bardziej aromatyczne, mają lepszy zapach oraz żelatynową i zwartą konsystencję.
2. Delikatnie rozbij skorupkę, aby utworzyć w środku komorę powietrzną, która ułatwi obieranie jajek po ugotowaniu. Uderz łyżką w podstawę jajka, nie rozbijając go całkowicie.
3.- Włóż „rozbite” jajka do rondla z zimną wodą. Jeśli gotujesz je w zimnej wodzie, jajko koaguluje powoli, nie traci nic ze swojego wnętrza i łatwo się obiera. Jeśli woda jest wrząca, z pęknięcia w skorupce jajka może wyciec część białka i zmętnić wodę.
4. Czas gotowania wynosi około 10 minut dla jajek średniej wielkości, na średnim lub dużym ogniu. Można dodać łyżeczkę soli.
Jajka gotowane w lodzie
5.- Wyjmij jajka z rondla i przenieś je do miski z zimną wodą z lodem, aby zatrzymać gotowanie i szybciej je schłodzić.
6. Naciśnij palcami miejsce, w które uderzyliśmy, aby rozbić skorupkę, obracaj jajko, ściskając je, i zacznij zdejmować skorupkę: zobaczysz, że bardzo łatwo schodzi w całości.
Pamiętaj, że gotowane lub twarde jajka w skorupkach można przechowywać w lodówce do tygodnia, natomiast obrane jajka można przechowywać od trzech do czterech dni. Bardzo ważne jest, aby schłodzić je w ciągu dwóch godzin po ugotowaniu i przechowywać w szczelnym pojemniku, aby zachowały świeżość i bezpieczeństwo.