Chcąc trochę zadbać o siebie i zapanować nad nadmiernym jedzeniem w poprzednich miesiącach, wiele osób zdecydowało się rozpocząć dietę lub przynajmniej zacząć jeść w bardziej zrównoważony sposób. Nie oznacza to bynajmniej ograniczania jedzenia lub spożywania mdłych potraw. Wszystko zależy od sposobu gotowania. Zarówno smak, jak i zapach warzyw takich jak kalafior można uniknąć.
1. Dogłębnie
Warzywa krzyżowe, rodzina warzyw, do której należą między innymi brokuły i kalafior, są pierwszymi, które przychodzą nam na myśl, gdy chcemy zacząć dbać o siebie. Jednak wiele osób odrzuca je, uważając, że mają mdły smak. Wynika to z faktu, że większość źle je gotuje.
2. Częsty błąd
Najczęściej gotuje się je, aby je spożyć. Powoduje to, że stają się miękkie i tracą naturalne cukry. Rezultat: nudny smak.
3. Turecki
Na szczęście pisarka kulinarna Mary Berry ujawniła, że istnieje znacznie lepsza metoda gotowania brokułów i kalafiora. Jeśli zamiast gotować je, co powoduje utratę składników odżywczych, podsmażymy je na oliwie z oliwek, będą miały znacznie intensywniejszy smak. „W przypadku gotowanych warzyw ta metoda jest szybka i bardzo smaczna. Gotowane w ten sposób brokuły i kalafior zachowują również chrupiącą konsystencję”.
4. Podsmażanie
Podsmażanie na dużym ogniu powoduje karmelizację naturalnych cukrów, nadając im przyjemniejszy smak i sprawiając, że stają się bardziej chrupiące.
Co więcej, ich wszechstronność pozwala na wykorzystanie ich w wielu przepisach, dzięki czemu można się nimi delektować, zamiast zmuszać się do spożywania czegoś, co rzekomo jest dla nas dobre.
5. Jak dobrze umyć brokuły lub kalafior
Te dwa warzywa mają zwartą strukturę z wieloma zakamarkami, w których gromadzi się brud. Dlatego należy je dobrze umyć.
Najpierw należy usunąć łodygi i zewnętrzne liście. Podziel warzywo na różyczki i zanurz je w pojemniku z zimną wodą na około 5 minut. Następnie wystarczy je dobrze osuszyć przed gotowaniem.