Kiedy organizujesz przyjęcie z przyjaciółmi i zaczynają się gromadzić korki od butelek wina, wiele osób ma tendencję do ich bezpośredniego wyrzucania. Jednak jeśli przechowuje się je w oleju, który był używany wielokrotnie do smażenia, a następnie pozostawi się je w spokoju, stają się one doskonałym paliwem do rozpalania ognia lub nawet grillowania.
Prosta sztuczka
Ten genialny pomysł podzieliła się kilka miesięcy temu Marta, Katalonka i influencerka, która zrewolucjonizowała sposób recyklingu. Na swoim profilu na Instagramie pokazuje swoim obserwatorom tę prostą sztuczkę, dzięki której korki od butelek wina lub szampana stają się prawdziwymi naturalnymi zapalnikami.
Wykorzystanie korków do kominka lub grilla jest czymś bardzo powszechnym dla wszystkich, którzy mają już doświadczenie w rozpalaniu ognia, ale istnieje sposób, aby były one bardziej skuteczne.
Pierwszą rzeczą, którą należy zrobić, jest zebranie tych korków, a następnie umieszczenie ich w pojemniku z olejem do smażenia, który został ponownie wykorzystany, a który zazwyczaj jest wyrzucany bez większego namysłu. Gdy korki będą już dobrze nasączone i pozostawione na kilka godzin, będziesz mieć paliwo na każdą okazję.
Ten film, który bardzo szybko stał się popularny w sieci, pokazuje nowy trend w recyklingu, dając drugie życie produktom, które są wyrzucane po użyciu.
Jeśli wykorzystuje się je w kreatywny sposób, większość „odpadów” może zyskać drugie życie, a jeśli dodatkowo pozwala to uniknąć stosowania produktów chemicznych, takich jak płyn do rozpalania, to tym lepiej.
Więcej zastosowań dla korków
W sieciach społecznościowych nie tylko podkreśla się takie triki, ale także pokazuje, że korki mogą być wykorzystywane do projektów DIY, dekoracji lub, jak pokazały niektóre firmy, w branży modowej.
Nie tylko należy unikać marnowania produktów, ale także przemyśleć, co można z nimi zrobić, gdy spełnią już swoją główną funkcję.