W światowym dniu tej choroby coraz więcej dowodów wskazuje, że zdrowie mikroflory jelitowej i kontrola profilu lipidowego mają kluczowe znaczenie dla mózgu. Zalecenia żywieniowe trzech ekspertów.
Jednym z najważniejszych tematów poruszonych podczas Międzynarodowej Konferencji Stowarzyszenia Alzheimer, która odbyła się w lipcu tego roku w Toronto w Kanadzie, było znaczenie związku między jelitami a mózgiem w rozwoju choroby Alzheimera. Wydarzenie to jest najważniejszym światowym spotkaniem naukowym poświęconym badaniom nad tą patologią.
Według badań, związek ten ma coraz większe znaczenie w odniesieniu do zaburzeń psychiatrycznych, neurodegeneracyjnych i neurorozwojowych. Różne badania wykazały, w jaki sposóbmikrobiota jelitowa wpływa na ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera, modyfikując procesy zapalne i gromadzenie się białek, takich jak beta-amyloid i tau.
Dobrą wiadomością jest to, że można wiele zrobić, aby poprawić mikrobiotę i zapobiegać chorobom, stosując zdrową dietę. Badanie przeprowadzone przez Uniwersytet Yonsei w Korei Południowej, oparte na danych dotyczących 131 209 osób w wieku od 40 do 69 lat, wykazało, że zdrowe odżywianie wiąże się z mniejszym prawdopodobieństwem wystąpienia demencji. Badanie zostało opublikowane w czasopiśmie Journal of Nutrition, Health and Aging.
Licencjonowany Diego Querzé, kierownik ds. żywienia w chorobach neurologicznych w Fleni, wyjaśnił Infobae, że mikrobiota to zbiór bakterii, które codziennie współistnieją w naszym organizmie.
„Mikroorganizmy te są niezbędne do utrzymania homeostazy i w normalnych warunkach nie powodują chorób. Mikrobiota znajduje się w różnych częściach naszego organizmu, takich jak skóra, usta i przewód pokarmowy. Odgrywa ona kluczową rolę w zdrowiu układu pokarmowego i odpornościowego” – podkreślił.
Ekspert zwrócił uwagę, że istnieje bardzo aktywne połączenie między jelitami a mózgiem, znane jako oś jelitowo-mózgowa.
„Poprzez tę oś mikroflora może wpływać na mózg na różne sposoby, na przykład poprzez udział w produkcji neuroprzekaźników, takich jak serotonina, dopamina i GABA, które mają kluczowe znaczenie dla nastroju, regulacji snu i funkcji poznawczych. Również jej równowaga ma kluczowe znaczenie dla zapobiegania przewlekłym stanom zapalnym, które wpływają na mózg i są związane z zaburzeniami, takimi jak depresja, lęk i choroby neurodegeneracyjne” – opisał ekspert.
Dodał również: „Bakterie jelitowe biorą udział w produkcji krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych, które majądziałanie przeciwzapalne i neuroprotekcyjne. Dlatego tak ważne jest utrzymanie zdrowej mikroflory, unikanie dysbiozy, aby poprawić zdrowie psychiczne i emocjonalne, poprawić wchłanianie składników odżywczych, wspomóc trawienie, zmniejszyć stan zapalny o niskim nasileniu i wzmocnić układ odpornościowy”
Zgodnie z tym, licencjonowana dietetyczka Natalia Antar z British Hospital i Argentyńskiej Ligi Walki z Rakiem (MN 8271, MP 4226) wyjaśniła Infobae, że zaburzona mikroflora może zwiększać ryzyko choroby Alzheimera, sprzyjając stanom zapalnym, wytwarzając substancje toksyczne, wpływając na bariery ochronne i metabolizm neuronów.
„Nierównowaga mikrobioty (na przykład w przypadku dysbiozy) może zwiększać przepuszczalność jelitową i ogólnoustrojowe stany zapalne, co sprzyja przedostawaniu się szkodliwych substancji przez barierę jelitową, a ostatecznie przez barierę krew-mózg, wywołując neurozapalenie” – wyjaśniła dietetyczka.
Dlatego też niezbędne jest stosowanie zbilansowanej diety, połączonej z aktywnością fizyczną i stymulacją poznawczą jako środkami zapobiegawczymi przeciwko chorobie Alzheimera.
„Nie chodzi tylko o składniki odżywcze, ale o połączenie zdrowych nawyków, które optymalizują zdrowie w długiej perspektywie” – wyjaśniła licencjonowana dietetyczka Laura Aramburú (MN 3675), specjalistka z Centrum Hirsch.Jak wysoki poziom cholesterolu wpływa na mózgWysoki poziom cholesterolu sprzyja powstawaniu blaszek miażdżycowych w naczyniach krwionośnych, co może zmniejszać przepływ krwi w mózgu, powodować mikrozawały, uszkodzenia niedokrwienne i zwiększać ryzyko pogorszenia funkcji poznawczych oraz choroby Alzheimera (ilustracja Infobae).Rok temu cholesterol LDL („zły cholesterol”) został dodany do listy czynników ryzyka Komisji Lancet ds. profilaktyki, interwencji i opieki w przypadku demencji, wraz z nieleczonym utratą wzroku. Odkrycie to podkreśliło znaczenie utrzymania zdrowego profilu lipidowego nie tylko w celu zapobiegania chorobom sercowo-naczyniowym, ale także w celu zmniejszenia ryzyka pogorszenia funkcji poznawczych i demencji.Ponadto badanie wykazało, że wysoki poziom cholesterolu odgrywa rolę w tworzeniu płytek amyloidowych i gromadzeniu się tau, dwóch głównych cech patologicznych choroby Alzheimera.Licencjonowany lekarz Querzé wyjaśnił, że „wysoki poziom cholesterolu może negatywnie wpływać na mózg, ponieważzwiększa ryzyko chorób naczyniowych mózgu. Istnieje kilka badań wskazujących, żezwiększa on ryzyko pogorszenia funkcji poznawczych i demencji. Opisano również, że zwiększa on ryzyko przewlekłego stanu zapalnego i stresu oksydacyjnego, zwiększając w ten sposób neurozapalenie” – zaznaczył.Z kolei licencjonowana Antar stwierdziła: „Chociaż cholesterol jest niezbędny do funkcjonowania mózgu (błony neuronów, synapsy, niektóre hormony), jego nadmiar może być szkodliwy, jeśli krąży w postaci „złego” cholesterolu (LDL) we krwi lub jeśli występuje dysfunkcja w jego przetwarzaniu”.Wysoki poziom cholesterolu sprzyja tworzeniu się płytek amyloidowych i tau w mózgu, charakterystycznych dla choroby Alzheimera – (Ilustracyjne zdjęcie Infobae)Niektóre zaobserwowane mechanizmy uszkodzeń, jak powiedziała licencjonowana specjalistka, to:
Mózgowa/naczyniowa miażdżyca: wysoki poziom cholesterolu sprzyja tworzeniu się blaszek miażdżycowych w naczyniach krwionośnych, co może zmniejszać przepływ krwi w mózgu, powodować mikrozawały, uszkodzenia niedokrwienne, co zwiększa ryzyko pogorszenia funkcji poznawczych.Utleniony cholesterol LDL może generować wolne rodniki, stres oksydacyjny i uszkodzenia neuronów.Istnieją dowody na to, że dieta bogata w cholesterol sprzyja tworzeniu się blaszek beta-amyloidu i pogarsza procesy charakterystyczne dla choroby Alzheimera.„Z drugiej strony, niektóre badania wskazują, że zbyt niski poziom cholesterolu może również mieć negatywny wpływ, ale większość danych wskazuje, że utrzymanie zrównoważonego poziomu i unikanie nadmiaru jest bezpieczne dla zdrowia mózgu”, stwierdziła ekspertka.
Jak się odżywiać, aby mieć zdrową mikroflorę jelitową i cholesterol
Licencjonowany Querzé stwierdził, że zdrowe odżywianie może korzystnie wpływać zarówno na utrzymanie zdrowej mikroflory jelitowej, jak i poprawę poziomu cholesterolu. „W tym celu możemy wybierać świeże i naturalne produkty spożywcze oraz unikać produktów przetworzonych i ultraprzetworzonych, ponieważ wiemy, że zwiększają one ryzyko chorób naczyniowych oraz prawdopodobieństwo wystąpienia zaburzeń poznawczych i choroby Alzheimera”.Wyjaśnił, że wśród produktów spożywczych, które powinniśmy wybierać, znajdują się „chude mięso, różnorodne warzywa i owoce, pełnoziarniste zboża, zwiększone spożycie ryb, odtłuszczone produkty mleczne, warzywa strączkowe, oliwa z oliwek do przyprawiania potraw oraz codzienne spożywanie orzechów. Ponadto należy zadbać o nawodnienie organizmu”.