Mariano Sánchez używa bardzo skutecznej domowej mieszanki, aby przygotować przechowywaną żywność.
Rzeźnik wyjaśnia prostą domową sztuczkę pozwalającą rozmrozić mięso w zaledwie pięć minut: „Nie psuje go”
W dzisiejszych zabieganych czasach zamrażarka jest nieodzownym elementem codziennego planowania. Chociaż coraz większą wagę przywiązuje się do zdrowego odżywiania się lokalnymi i ekologicznymi produktami, dla wielu osób bardzo przydatne jest posiadanie zamrożonych porcji, zwłaszcza białka zwierzęcego, do codziennego spożycia.
W wielu domach przechowuje się więc filety z piersi kurczaka, kiełbaski lub hamburgery, żeby podać tylko kilka przykładów, aby później móc je ugotować i zabrać do pracy w pojemniku na lunch. W tym kontekście wiadomo, jak ważne jest prawidłowe rozmrażanie, które zapobiega ryzyku namnażania się bakterii i ma jak najmniejszy wpływ na jakość i konsystencję.
Aby rozmrozić produkt w bezpieczny sposób, zaleca się robić to stopniowo, aby zapewnić, że całość osiągnie odpowiednią temperaturę. Jeśli nie ma czasu, zawsze dobrym rozwiązaniem jest użycie kuchenki mikrofalowej lub zimnej wody, a teraz Mariano Sánchez, rzeźnik z wieloletnim doświadczeniem, znany w mediach społecznościowych jako @el_as_carnicero, ujawnił niedawno bardzo przydatną sztuczkę pozwalającą na szybkie rozmrażanie, która cieszy się ogromnym powodzeniem.
„Super domowa sztuczka”
„Super domowa sztuczka” – ogłasza na początku publikacji, obiecując, że zna sposób na rozmrożenie mięsa „w pięć minut”. Do tego potrzebny jest garnek z wodą, odrobina octu (on dodaje kilka kropli) i szczypta soli. Następnie wszystko dobrze miesza, aby trzy składniki się połączyły.
Następnie Mariano zaleca włożenie kawałka mrożonego mięsa, które chcemy ugotować, do szczelnego woreczka, a następnie włożenie go do garnka. Ta kombinacja „przyspiesza proces dzięki reakcji octu i soli w wodzie” – podkreśla ekspert. Wyjaśnia, że mieszanka ta powoduje wzrost temperatury, co pomaga w szybkim rozmrożeniu.
„A co najlepsze: nie psuje mięsa” – stwierdza rzeźnik na zakończenie filmu, który otrzymał prawie sto komentarzy. Wielu obserwujących dziękuje mu właśnie za tę sztuczkę, która najwyraźniej działa, chociaż niektórzy zaznaczają, że dobre rozmrożenie nie jest możliwe w tak krótkim czasie.
Są też inne opinie. „Aby poradzić sobie w nagłym wypadku, to bardzo dobry pomysł, ale pamiętajcie, jak ważne jest rozmrażanie jak najwolniej, w tej samej lodówce, ponieważ żywność poddana bardzo radykalnej zmianie temperatury staje się bardzo niebezpieczna dla naszego organizmu pod względem bakterii” – ostrzega niejaką Molaniak. Inni zgadzają się, że ta sztuczka może sprzyjać rozwojowi bakterii. „Zamrażanie musi być bardzo szybkie, a rozmrażanie bardzo powolne” – stwierdza niejaki Santi.