Jeśli mówimy o niezbędnych przyborach kuchennych, oprócz zestawu garnków i patelni oraz dobrego zestawu noży, deska do krojenia nie może zabraknąć w żadnym domu. Używa się jej codziennie i jest bardzo przydatna do przygotowania wszystkich składników, które będziemy wykorzystywać w naszych przepisach. Obecnie możemy znaleźć szeroką gamę materiałów, od najbardziej klasycznych drewnianych, po plastikowe, szklane, a nawet ze stali nierdzewnej.
Tak czy inaczej, dezynfekcja i czyszczenie tego przyboru jest niezbędnym krokiem, ponieważ, choć nie wszyscy są tego świadomi, może on stać się ważnym źródłem bakterii.
1. Należy pamiętać
Jak już wspomniano, czyszczenie przyborów kuchennych ma kluczowe znaczenie dla uniknięcia zanieczyszczenia żywności, której będziemy używać. Czynnik ten ma szczególne znaczenie w przypadku desek do krojenia wykonanych z drewna, materiału porowatego, który może wchłaniać bakterie.
W tej sytuacji, mimo że deski mają zazwyczaj właściwości antybakteryjne, zaleca się ich od czasu do czasu dezynfekcję, zwłaszcza po krojeniu surowego mięsa.
2. Gorąca woda: zabroniona w przypadku drewna
Zazwyczaj najpopularniejszą metodą czyszczenia desek drewnianych jest umieszczenie ich pod bieżącą wodą i szorowanie gąbką z mydłem. Na pierwszy rzut oka nie ma się czym martwić, jednak temperatura wody jest ważną kwestią.
Najlepiej używać letniej wody, nigdy gorącej, aby drewno nie pęczniało i nie rozmnażały się bakterie. Ponadto pod żadnym pozorem nie można pozostawiać desek zanurzonych, ponieważ spowoduje to ich deformację.
3. Inne typowe błędy
Ponadto innym czynnikiem, którego ludzie zazwyczaj nie biorą pod uwagę, jest to, że w domu powinny znajdować się dwie deski do krojenia, przeznaczone do różnych zastosowań. W ten sposób jedna z nich służyłaby wyłącznie do krojenia surowego mięsa, ponieważ może ono zawierać bakterie wywołujące choroby. To samo dotyczy surowej ryby.
Innym częstym błędem jest wkładanie deski, zwłaszcza drewnianej, do zmywarki. Jest to poważny błąd, ponieważ ciepło i wilgoć mogą ją zdeformować, pękać i sprzyjać rozwojowi bakterii.
4. Bezpieczne i skuteczne metody
Jedną z najskuteczniejszych metod czyszczenia i dezynfekcji deski do krojenia jest nałożenie soli, soku z cytryny i oliwy z oliwek. Wszystkie te składniki tworzą mieszankę, która działa jak delikatny środek ścierny.
Wreszcie, eksperci ds. bezpieczeństwa sanitarnego zalecają konserwację drewnianych desek olejem, a następnie nałożenie wosku pszczelego na całą powierzchnię za pomocą papierowego ręcznika. W ten sposób tworzy się sztuczną barierę, która zapobiega wchłanianiu przez drewno płynów i zapachów.